Zakódované autorádio Dacia Duster

Když se ráno posadíte do svého Dusteru a otočíte klíčkem v zapalování, očekáváte, že se ozve ten známý zvuk motoru a vaše oblíbená rozhlasová stanice. Jenže místo toho se na displeji autorádia objeví chladné a neosobní hlášení "RADIO CODE". Pokud jste se s tímto problémem setkali, nejste sami. Spousta majitelů aut se někdy potýkala se zakódovaným autorádiem.

Zakódování autorádia je běžnou bezpečnostní funkcí, která chrání váš audiosystém před zloději. V okamžiku, kdy je rádio odpojeno od napájení – například při výměně autobaterie (případně jejím vybití) nebo opravách elektrického systému – se automaticky zablokuje a vyžaduje zadání specifického kódu. Tento kód je obvykle čtyřmístný a je unikátní pro každé rádio.

Prvním krokem k vyřešení problému je zjistit, zda máte kód k dispozici. Často je tento kód uveden na speciální kartičce, kterou jste obdrželi při koupi vozu. Pokud máte vozidlo z druhé ruky, nebo jste kartičku uložili na bezpečné místo a nemůžete ji najít, máte několik možností, jak kód k rádiu znovu získat.

Jedním ze způsobů, jak kód k rádiu získat, je kontaktovat autorizovaného prodejce Dacia. Ten může mít přístup k databázi, kde po předložení potřebných dokladů o vlastnictví vozidla vám může poskytnout kód. Je dobré být připraven s informacemi jako je VIN kód vozidla a případně sériové číslo rádia, které může být vyžadováno.

Pokud máte kód připravený, přichází okamžik pravdy. Zadejte kód pomocí tlačítek na vašem autorádiu. Každé rádio má svůj specifický způsob, jakým kód přijímá, takže se ujistěte, že postupujete podle návodu pro váš konkrétní model. Po zadání správného kódu by se rádio mělo odblokovat a vy se můžete opět ponořit do světa hudby a informací.

Během této zkoušky trpělivosti je důležité mít na paměti, že zadání nesprávného kódu několikrát za sebou může způsobit zablokování rádia na delší časový úsek. Proto se ujistěte, že máte správný kód, a buďte opatrní při jeho zadávání.

V případě, že nechcete trávit čas na telefonu s autorizovaným prodejcem, jehož ochota a možnosti budou záviset na stáří vozu. A poté riskovat zadání nesprávného kódu a opakování celého postupu, stačí zavolat k nám. Naši technici mají potřebné vybavení a znalosti k řešení i těch nejtvrdohlavějších technických zádrhelů a se zakódovaným autorádiem v Dacia Duster si poradí během několika minut.

Jakmile je váš rádiový přijímač opět v provozu, můžete si znovu užívat všechny ty hudební a informační pořady, které přinášejí radost a pohodu na každé vaší cestě.